Okultopedija™: O Okultopediji.    

Preuzmi Flash Dodatak
 

 Okultopedija Enciklopedija Magije i Okultizma.    
A  B  V  G  D  Đ  E  Ž  Z  I  J  K  L  LJ  M  N  NJ  O  P  R  S  T  Ć  U  F  H  C  Č    Š

O Okultopediji

Okultopedija™: Enciklopedija Magije i Okultizma je BEZ KONKURENATA u pružanju najsveobuhvatnijih informacija i knjiga iz oblasti okultizma i parapsihologije, generalno. Izradnja, ideja i celokupan dizajn i sadržaj su proizašli iz potrebe da se na našem, srpskom Internetu nađe jedan sveobuhvatan, detaljan sajt namenjen svim ljudima otvorenog uma! Na ovom sajtu se, takođe, nalazi obimna literatura i informacije iz oblasti psihe, okultnog i okultizma, veštičarenja, hrišćanstva, hrišćanske i teologije drugih religija, kao i sveopšteg misticizma i ezoterije.
     Ne možemo ovo dovoljno da naglasimo: Okultopedija je rad u procesu i nije kompletan. Na sajtu ima još puno toga da se uradi i ubaci, ali neka vas to ne odbije... Uvek ste dobro došli da lutate po njenim stranicama... Radimo 24/7 na sređivanju sajta, i očekujemo da ćemo uskoro da budemo na svom mestu.
     Cilj Okultopedije je da pruži informacije iz raznih oblasti Magije i Okultizma, i u tome pokušavamo da budemo što neutralniji, ali i iscrpni, detaljni, sveobuhvatni. Okultopedija jeste i uvek će da bude besplatan izvor informacija iz oblasti okultnog, ezoterijskog i duhovnog. Sajt je namenjen razbijanju predrasuda koje ljudi imaju prema okultnom i magiji, kao i uklanjaju jaza između Okultizma i savremenog čoveka.
     Kao što to možete da primetite, Okultopedija je ažurirana. Navigacija je gotova, ali stranice sa popisom pojmova nisu. Dizajn stranica je sređen. Na sajtu se radi što je moguće više, zato molimo za strpljenje i razumevanje.
     Takođe je važno da napomenemo da je sajt optimizovan za PC, a uskoro i za mobilne uređaje i tablete.
     Čim budemo završili sa početnim unosom pojmova, uvešćemo i Forum, tako da svi možemo da razgovaramo na teme okultnog, nadprirodnog, paranormalnog i neobičnog, kao i o svemu drugom što poželimo. Registracija će biti neophodna.O Okultnom

Reč Okultno dolazi iz Latinske reči Occultus (sakriveno, tajno), što se odnosi na »znanje iz skrivenog sveta« ili »skriveno znanje«.

Reč ima puno značenja na našem jeziku, ali popularno je »znanje o paranormalnom«, na suprotno od »znanja merodavnih«, što se obično odnosi na nauku. Ovaj termin se kadkada popularno tumači i kao »znanje namenjeno samo određenim ljudima« ili »znanje koje mora da se drži u tajnosti«, ali za većinu praktičnih Okultista to je jednostavno proučavanje dublje duhovne stvarnosti koja se širi daleko iznad same logike i fizičke nauke. Termini Ezoterično i Arkansko mogu da imaju veoma slično značenje, i svih ovih tri reči su često naizmenične.
     Termin »Okultno« se, takođe, koristi kao oznaka data nizu Magijskih organizacija ili redova, i učenja i praksi učenih od strane njih. Termin se, isto tako, odnosi i na veliki korpus knjiga i duhovne filozofije.
     Okultizam je proučavanje okultne ili skrivene mudrosti. Za okultistu, to je proučavanje “Istine”, dublje istine koja se nalazi „ispod površine“: ‘Istina se uvek krije na vidnom mestu’. Može da uključuje takve teme kao što su Magija (alternativno napisana i definisana reč kao »Magika«), Alhemija, izvančulno opažanje, Astrologija, Spiritualizam (prizivanje duhova) i Numerologija. Često postoji jak verski element „prikačen“ ovim proučavanjima i verovanjima, i pojedini okultisti ispovedaju poštovanje određene religije ili više religija, kao što su Gnosticizam, Hermetizam, Luciferijanizam/Satanizam, Telema i Neo-Paganizam, dok se Hrišćanstvo, Judaizam, Hinduizam, Budizam i Islam generalno ne smatraju okultnim, mada neka od njihovih savremenih tumačenja to mogu da budu, kao što je, za primer, tumačenje Hinduizma unutar Teozofije ili razna okultna tumačenja jevrejske Kabale. Pravoslavni pripadnici tih religija mogu da smatraju takva tumačenja lažnim ― za primer: Centar za Kabalu je svojevremeno bio kritikovan od strane jevrejskih naučnika.
     Reč »Okultno« je po malo opšta, obzirom na činjenicu da sve što ne pripada ni jednoj većoj religiji može da se smatra okultnim. Čak su i verski naučnici imali prilično poteškoća u definisanju Okultizma. Opštu definiciju te reči nudi Nikola Gudrik-Klark:

»Okultizam ima svoju osnovu u religioznom načinu raz­mišljanja, u korenima koji se protežu nazad do vremena antike i koji mogu da se opišu kao Zapadna Ezoterična Tradicija. Njegovi glavni sastojci su identifikovani kao Gnosticizam, hermetičke rasprave o Alhemiji i Magiji, Neo-Platonizam, i Kabala, svi su poreklom iz Istočnog Mediterana tokom prvih nekoliko vekova nove ere.«Occult Magazine


Download the free PDF
copy of Occult Magazine:


Occultopedija on Scribd


Occultopedia™:
The Encyclopedia of
Magic and Occultism.


This Site looks very best with FireFox browser. Occultopedia™ makes extensive use of Flash and scripting in its pages and interface. Make certain your browser permissions are set accordingly and that you have the latest Flash plug-in for the full experience, proper look and accurate layout. You can do it with confidence. This Site does not contain any viruses, malicious software or scripts.
Occultopedia respects your privacy. As such, no cookies or any other tracking software will be installed as a part of this web site’s original programming. We do not seek to obtain any personal information beyond what is volunteered through electronic communications (id est ― emails and forms).
Occultopedia may appear to be a for-profit site, but this site is not in reality a commercial one. All of the commercial links are from affiliate programs.


Support Occultopedia™ and „Like“ its official Page on Facebook:


A  B  V  G  D  Đ  E  Ž  Z  I  J  K  L  LJ  M
N  O  P  R  S  T  Ć  U  F  H  C  Č    Š[   Home   |    Access A-Z   |    Topics   |    Search   ]
[   Updates   |    Contact Us   |    Links   ]


Recommendations

Copyright © Occultopedia™. All Rights Are Reserved. | Proudly Hosted By Leo-Host Copyright © Occultopedia™.